Početna Novosti Lewis Hamilton -pobjednik Velike nagrade Mađarske

Lewis hamilton -pobjednik Velike nagrade Mađarske

Lewis Hamilton je preuzeo svoju prvu pobjedu za Mercedes na Velikoj nagradi Mađarske, koristeći three-stop strategiju  na jednoj od najtoplijih utrka sezone gdje su temperature sezale preko 35 stupnjeva celzijeva.

Vozač Lotus ekipe,  Kimi Raikkonen osvojio je drugo mjesto sa  two-stops  strategijom, a Sebastian Vettel bio treći za Red Bull čime je povećao svoje vodstvo  nad Ferrarijem, Fernandom Alonsom za naslov F1 sezone 2013.

Svi vozači osim  Sergia Pereza i Jensona Buttona (McLaren), Marka Webbera (Red Bull), Adriana Sutla (Force India), Estebana  Gutierreza (Sauber) i dva Marussiasa odvozili su veliku nagradu Mađarske kombiniranjem P Zero mekanih i soft  guma.Prvi vozač koji je otišao u box na zamjenu guma u sa P Zero žutima  je bio Jenson Button nakon devetog  kruga u pustio Vettela u vodstvo koji je dva kruga nakon otišao u box. U 14 krugu je  Webber na Pirelli žutim gumama  bio u vodstvu i prvi puta otišao u box u 23.krugu.

Button je išao drugom strategijom započevši utrku na medium gumama  a nastavio utrku na soft gumama te završio na desetom mjestu dok je Button na medium gumama završio na sedmom mjestu.

Hamilton se još jednom zaustavio u vodstvu između 31.-tog I 50-tog kruga čime je održao prednost nad Red Bullovim vozačima. Njegov najveći  izizivač do kraja utrke bio je Raikkonen koji je utrku završio 10 sekundi  iza Hamiltona. Među prvih 10 bila su i dva vozača McLarena koji su u utrci primjenili two-stop strategiju.

Izjava direktora Pirelli Motorsporta, Paula Hemberya: “Izuzetno visoke temerature tijekom utrke zadale su težak test svim vozačima iako su i medium i soft gume  reagirale izvrsno na užarenoj podlozi. Vidjeli smo primjenu raznih strategija kod vozača na izrazito uskoj stazi i fantastične manevre i pretjecanja.  Lewis Hamilton u Mercedesu izvrsno je koristio kombinaciju medium i soft guma  i odnio  zasluženu pobjedu. Njegovoj pobjedi je svakako pridonijela track pozicija na početku utrke i odlazak u box prije njegovih suparnika  čime je  utjecao na tempo cijele utrke. Čestitam i Kimi Raikkonenu i Lotusu koji je pokazao koje je rezultate moguće ostvariti kada se koristi two-stop strategija i optimalno korištenje guma.“

Najbolji polazi utrke prema tipu gume:

 

Najduži period vožnje na istim guma ma prije promjene u boxu:

ZAKLJUČAK UTRKE:
Vozači koji su koristili tree-stop strategiju započeli su utrku na soft gumama , u 13.-tom krugu nastavili na medium gumama do 26 kruga kada su zamijenili  u 49 krugu ponovno gume sa medium gumama. Strategija Lewisa Hamiltona je bila drugačija. On je startao sa soft gumama koje je zamijenio medium u devetom krugu do 31 kruga kada je ponovnim ulaskom u box ponovno koristio medium gume do 50-tog kruga.
Two-stop strategija je bila precizno isplanirala za Raikkonena; on je startao sa soft gumama te je nakon 14-tog kruga nastavio utrku sa medium gumama  te nakon 42 kruga promijenio gume ponovno u medium sa kojima je završio utrku.

Anketa

Koja riječ najbolje opisuje uslugu u AH Servisu?

Rezultati

Katalog svih modela guma

Novosti