Početna Novosti General Tire slavi “100 godina avanture"

General Tire slavi “100 godina avanture"

Tradicijom bogat američki brend General Tire slavi svoju stotu obljetnicu postojanja.
Potražite svoje GT gume u AH Servisima na 38 lokacija u Hrvatskoj.
 

Brend guma 4X4, bogat tradicijom, osnovan je 1915. godine.
Korijeni tvrtke protežu se sve do Akorna u državi Ohio, gdje su William F. O’Neill i njegov partner Winfred E. Fouse došli na ideju da proizvedu gume superiorne kvalitete. U to vrijeme u SAD-u je bilo više od 300 kompanija koje su se bavile proizvodnjom guma. No, za razliku od svojih konkurenata, od samog početka ova su dvojica partnera položila svoju vjeru u visoku kvalitetu i najprije se fokusirali na tržište kamiona. Tu su najprije proizveli jednu predimenzioniranu pneumatsku gumu pod nazivom General Jumbo. U to vrijeme kamioni su vozili pune gume, a pneumatska guma bila je inovacija koja je ubrzo uhvatila korijen. Širom zemlje jedan tim lojalnih, sposobnih i nezavisnih trgovaca pomogli su da je taj brend uskoro postao uspješan.

Inovacije tvrtke General Tire također su krenule i na područje automobilskog tržišta. Sredinom 1920-ih godina kompanija je proizvela gume za automobile pod nazivom General Balloon Jumbo. Za njih je bio potreban niži pritisak zraka, a pružale su daleko udobniju vožnju od konvencionalnih guma. Tvrtka General Tire je ubrzano širila svoj asortiman, koji je ubrzo uključio i Dual Balloon, gumu za  postizanje velike kilometraže i otpornu na bušenje.
Počekom tridesetih godina tvrtka General Tire bila je najveći proizvođač kamionskih guma u SAD-u, s asortimanom koji je uključivao kompletnu liniju pneumatika. Istovremeno, ova je kompanija u svoju knjigu prodaje dodala jednu internacionalnu stranicu, uključivanjem podružnice u Meksiku u njenom potpunom vlasništvu. Sredinom tridesetih godina kompanija General Tire sklopila je ugovor o originalnoj opremi s tvrtkom International Harvester, jednim od najvećih proizvođača komercijalnih vozila i poljoprivredne mehanizacije u SAD-u.

Do kraja tog desetljeća svi veći američki proizvođači kamiona imali su General Tire na popisu svoje odobrene originalne opreme.  Četrdesetih godina General Tire je izašao s novim inovacijama u proizvodnji guma te je započeo ekspanziju otvaranjem najmodernije tvornice guma u gradu Waco, država Teksas. 

Sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća ovaj proizvođač guma nastavio je povećavati svoj portfelj te je ušao na tržište originalne opreme u području automobilskih guma, u početku tek kao dobavljač za General Motors. Potražnja za gumama kao originalnom opremom nastavila je rasti te je kompanija General Tire investirala u nove, napredne pogone proizvodnje guma, kao i u najveću na svijetu testnu stazu u gradu Uvalde, država Teksas. Treća domaća tvornica guma otvorena je godine 1960. u gradu Mayfield, Kentucky, a iza toga 1967. dodatni pogoni u gradu Bryan, Ohio te u Charlotte-u, Sjeverna Karolina.  Šesta tvornica počela je radom 1973. godine u Mt. Vernon, država Illinois.

Znanstvenici kompanije General Tire su na mnoge razne načine unaprijedili ovu modernu industriju proizvodnje guma, što je dovelo do napretka u proizvodnji, ali i u performansama kako automobilskih, tako i kamionskih guma.  Uz rast svoje tvrtke u području guma, General Tire je također razvila grane poslovanja izvan područja guma – uključujući svemirsku i vojnu industriju, zabavu i emitiranje, kemikalije/plastiku i industrijske proizvode, proizvodnju teniskih loptica te razvoj hotelijerstva. 1984. godine osnovana je GenCorp, Inc. kao majka holding tvrtka, koja je imala pod sobom različite grane poslovanja. Unutar GenCorp, Inc. tvrtka General Tire, Inc. određena je za pokrivanje djelatnosti u području guma širom cijelog svijeta.

1987. godine uprava kompanije GenCorp uspjela se obraniti od neprijateljskog preuzimanja, istovremeno lansirajući opsežan program restrukturiranja i premještanjem fokusa Grupe na njenu osnovnu djelatnost, što sada zapravo znači svemirsku industriju i industrijsku robu. 30. listopada 1987. njemački proizvođač guma, Continental, preuzeo je od GenCorp-a djelatnost proizvodnje guma kao dio ambicioznog programa širenja. 1995. godine kompanija je promijenila svoje ime u Continental General Tire, Inc. prije nego što ju je u svibnju 2000. preimenovala u Continental Tire North America, Inc. Pod brendom General Tire kompanija nastavlja s proizvodnjom širokog portfelja svojih guma za osobne automobile i kamione. Tijekom vremena ovaj brend je stekao globalnu reputaciju kao jedan od najinovativnijih proizvođača guma 4x4, sa širokim asortimanom ljetnih i zimskih guma za upotrebu na asfaltu i u off-road uvjetima.

 

Anketa

Koja riječ najbolje opisuje uslugu u AH Servisu?

Rezultati

Katalog svih modela guma

Novosti